Impulse nga një këndvështrim biblik

 

Perspektivat e shpresës

Coronavirus po përhapet me shpejtësi, duke shkaktuar një sëmundje të re të mushkërive të quajtur Covid-19. Numri i infeksioneve të konfirmuara dhe vdekjeve nga kjo sëmundje është vazhdimisht në rritje. Në të njëjtën kohë, kërkimet janë duke u zhvilluar për një antidot. Masat parandaluese janë veçanërisht të rëndësishme për momentin.

Nëse dikush është i infektuar, është e rëndësishme të karantinizohet në mënyrë që të izolohet nga njerëzit e  shëndetshëm. Të gjithë personat që kanë kontakt me personin e infektuar duhet të identifikohen në mënyrë që të mund të karantinizohen. Të gjitha zinxhirët e infeksionit duhet të ndalen nëse është e mundur.

 A duhet të shqetësohemi? Sëmundja e frymëmarrjes Covid-19 shpërtheu në qytetin kinez Wuhan në fund të dhjetorit 2019 dhe që atëherë është shndërruar në një epidemi me rëndësi ndërkombëtare. Më 11 Mars 2020, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH)  shpalli zyrtarisht epideminë e mëparshme koronavirus një pandemi. Për shkak të përhapjes së shpejtë të koronavirusit, duhet të shqetësohemi. Masat paraprake janë thelbësore. Edhe më shumë se tre mijë vjet më parë, siç mësojmë nga Bibla, njerëzit me lebër të lëkurës u izoluan. Ata duhej të jetonin veçmas (shih Zanafilla 13:46  Bibla). Nga këndvështrimi ynë sot, trajtimi i të sëmurëve në këtë mënyrë duket paksa i egër. Por në thelb ne ende përdorim një metodë shumë të ngjashme.  E quajmë  karantinë. Si mund të mbrohemi? Rekomandohet të shmangni turmat e mëdha të njerëzve, të vendosni maska ​​të frymëmarrjes në rrethana të caktuara dhe të lani duart rregullisht. Duhet të përdoren dezinfektues dhe dorezat e dyerve të pastrohen disa herë. Duhet të respektohet një distancë minimale prej një deri në dy metra nga njerëzit që dyshohen se vuajnë nga kjo sëmundje. Një masë tjetër parandaluese është forcimi i sistemit imunitar përmes një diete të shëndetshme. Por të gjitha masat e përmendura më lart a janë të mjaftueshme për të na dhënë siguri? Ne menjëherë kuptojmë se këto rekomandime thjeshtë zvogëlojnë shqetësimet tona në mënyrë minimale. Do të doja të tërhiqja vëmendjen për një aspekt të rëndësishëm i cili nuk duhet anashkaluar në këtë situatë. Ne mësojmë nga Bibla se Perëndia është në gjendje të mbrojë çdo qenie njerëzore. Aty lexojmë:"Ti nuk do të kesh frikë nga tmerri i natës, as nga shigjeta që fluturon ditën, as nga murtaja që endet në terr, as nga shfarosja që bën kërdinë në mesditë. Një mijë do të bien në krahun tënd dhe dhjetë mijë në të djathtën tënde, por aty nuk do të të afrohet." (Psalmi 91: 5-7) Kjo është pikërisht ajo që përjetoi populli i  Izraelit në Egjipt. Ndërsa midis Egjiptasve, cdo i parëlinduri vdiq brenda një natë në çdo familje, të gjithë izraelitët u kursyen. Asnjë prej tyre nuk vdiq (shih Zanafilla 12: 12-13). Që në kohën e përmbytjes, Perëndia e dinte kush do të besonte. A mund të presim të njëjtën mbrojtje? Vëmë re se këto shembuj nuk përshtaten drejtpërdrejt me situatën tonë. Por na tregojnë fuqinë e madhe të Perëndisë, i cili është në gjendje të na mbrojë nga të gjitha rreziqet. Jemi dëshmitarë se shumë njerëz besimtarë vdesin nga sëmundje dhe luftëra, katastrofa dhe persekutime. Ne gjithashtu duhet të marrim parasysh këtë mundësi. Një shembull inkurajues se si Perëndia ndërhyn në kohë nevoje  është përvoja e tre hebrenjve në provincën e Babelit: Shadrach, Meshach dhe Abed-Nego, për të cilat lexojmë në Bibël. Ata dhe të gjithë anëtarët e tjerë të popullit duhet të adhuronin figurën e artë të mbretit Nebukadnetsar. Ata që nuk do ta respektonin do të hidheshin në furrën e zjarrit. Ishte e qartë për të tre hebrenjtë se ata do të adhuronin vetëm Zotin, prandaj ata iu përgjigjën mbretit: "Ja, Perëndia  ynë, të cilit i shërbejmë, është në gjendje të na çlirojë nga furra e ndezur, dhe do të na çlirojë nga dora jote, o mbret. Por edhe sikur te mos e bënte, dije, o mbret, që ne nuk do tu shërbejmë perëndive të tua dhe nuk do të adhurojmë figurën e artë që ti ke ngritur". (Daniel 3: 17-18) Të tre administratorët nuk e dinin se si do të shkonte kjo çështje. Por donin të qëndronin besnikë ndaj Zotit edhe nëse kjo do të thoshte vdekje për ta. U hodhën në furrën e zjarrit dhe panë Zotin që i mbronte. Me siguri të madhe mund të themi se Zoti i ruan njerëzit që i besojnë atij dhe është me ta përmes problemeve më të mëdha të jetës së tyre. Por, edhe kur sëmundja, vuajtja ose vdekja i pret, ata e dinë mirë që janë të sigurt me Perëndinë. Besojnë në udhëheqjen e Zotit dhe se të gjitha gjërat shërbejnë për të mirën.

Një epidemi me pasoja tragjike

Sidoqoftë, në dritën e epidemisë së koronavirusit, duhet të konsiderojmë gjithashtu se ekziston një "sëmundje" tjetër që është shumë më tragjike sesa Covid-19. Ne me të drejtë jemi të shqetësuar për përhapjen e koronavirusit. Disa njerëz janë të infektuar me këtë virus dhe ia transmetojnë atë të tjerëve pa vetëdije. Por ekziston një "virus" që është shumë më i fshehtë. "Virusi" më i keq që ekziston nganjëherë i marrë me shumë mospërfillje. Shumë nuk e vënë re. Është "mëkati". Fjala "mëkat" është një term biblik dhe përshkruan gjendjen e një personi që është i ndarë nga Perëndia dhe mënyrën e tij false të jetesës. Ai nuk vepron sipas urdhërimeve të Zotit dhe nuk ka asnjë marrëdhënie personale me Jezusin. Zoti dëshiron që ne të jetojmë në harmoni me Të dhe të tjerët. Por mëkati shkatërron bashkëjetesën tonë dhe marrëdhënien tonë me Zotin.

Bota jonë është e thyer në shumë mënyra. Ka shumë urrejtje, terror, luftë dhe shumë vuajtje personale. Secili prej nesh është i prekur në një farë mënyre.

Po ballafaqohemi me shumë grumbuj fragmentesh dhe nuk dimë asgjë. "Virusi" na ka në kontroll të plotë. Njerëzit janë të ndarë, familjet janë të ndara, vendet janë në luftë. Sidoqoftë, virusi i mëkatit nuk ka pasur akoma efektin e tij maksimal. Pasoja më tragjike e mëkatit është se ajo na ndan nga Perëndia. Kjo ndarje do të zgjasë përgjithmonë.Të imagjinojm që për koronavirusin do na duhej të qëndronim në karantinë jo vetëm dy ose tre javë, por për gjithë jetën. Do të ishte padyshim një mendim i tmerrshëm. Por virusi i mëkatit ka pasoja të tilla tragjike saqë i fut njerëzit në "karantinë" jo vetëm për disa javë ose muaj, por për gjithë përjetësinë. Kjo do të thotë që njeriu është përgjithmonë i përjashtuar nga prania e Zotit dhe nga parajsa. Pas vdekjes së tij, pret të mbetet në një vend të tmerrshëm larg Zotit.Një “epidemi” që mund të luftohet Nëse pasojat e virusit së mëkatit janë kaq serioze, sa e rëndësishme është të njohim mënyrën e shërimit! Vetë Zoti mori masa paraprake për këtë. Ai dërgoi Birin e Tij, Jezus Krishtin, në këtë botë për të na çliruar nga virusi i mëkatit. Jezusi vdiq në kryqin e Kalvarit për mëkatet e secilit prej nesh. Ai pagoi me jetën e tij për pasojat e mëkatit: Ai e mori fajin mbi vete, në mënyrë që të mund të kishim falje. Askush nuk çlirohet automatikisht nga gabimet e tyre. Një i sëmurë duhet të marrë ilaçin që e ndihmon. Në mënyrë të ngjashme, duhet të pranojmë ilaçin që Zoti na siguron. Kjo "kurë" për mëkatin tonë është Jezu Krishti. Pranoje Atë! Bibla thotë: "Dhe në asnjë tjetër nuk ka shpëtim, sepse nuk ka asnjë emër tjetër nën qiell që u është dhënë njerëzve dhe me anë të të cilit duhet të shpëtohemi". (Veprat 4:12). ) Si të clirohemi nga fajet tona në Jezusin? Së pari, duhet të pranojmë se kemi nevojë për falje për mëkatet tona dhe ta përfshijmë Jezusin si Zot në jetën tonë.  Si ndodh me të vërtetë? Flisni me Jezus Krishtin në një lutje të thjeshtë. Falënderojeni për vdekjen në kryq të Kalvarit për shkak të mëkateve tuaja. Kërkojini Atij falje për të gjitha mëkatet dhe ftoje të hyjë në jetën tënde. Thuaji se dëshiron t'i përkasësh Atij dhe se nga tani e tutje mund ta drejtojë Ai jetën tënde. Në këtë mënyrë, besojeni jetën tuaj Jezus Krishtit! Kështu Jezusi fal të gjitha mëkatet tuaja dhe ju  bën bij të Perëndisë. Pra,jeni çliruar nga virusi i mëkatit dhe mund të prisni të jeni me Të në parajsë. Në këtë ditë dhe me këtë vendim, fillon një jetë e re me Jezus Krishtin për ju. Lexoni Biblën rregullisht për të njohur akoma më mirë vullnetin e Tij, flisni me Perëndinë dhe kërkoni miqësi me njerëz të tjerë që njohin dhe jetojnë personalisht me Jezusin. A duhet të shqetësohemi? Unë ju inkurajoj të mbështeteni tek Zoti dhe t'i besoni jetën tuaj Jezus Krishtit. Ndoshta shqetësimi për Covid-19 mund t'ju ndihmojë të heqni qafe "virusin" më të keq që ka ekzistuar ndonjëherë, “mëkatin”. Manfred Röseler

 

Titulli në Gjermanisht: Covid-19 - Müssen wir besorgt sein?   

Përkthehu: Orkida Soccio 

Bruderhand-Medien, Am Hofe 2; 29342 Wienhausen;   

Germany Tel.: +49 (0) 51 49/ 98 91-0, Fax: -19 E-Mail:                                                               

Homepage: bruderhand.de